sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Synteettistä vai luonnollista?

Viime aikoina on saippua-asiat ollu taas mielessä. Laitoinhan pari päivitystäkin. Nokkossaippua näyttää kyllä pahalta, siis kauniin vihreä se on yhä, mutta ihan kuin siellä olisi lipeätaskuja. En oo koskaan mitään tuommosta saippuaan saanu, niin en oo ihan varma. Kaapissa on lakmuspaperia, joten lienee helppo testata. Jos vaalea "jauhe" ilmakuplissa on lipeää, ei auta muu kuin heittää roskiin kaikki. Suolasaippuakin on vähän sillä hilkulla, et kokeilenko rebatchata. Ei meinaa vieläkään pysyä kasassa.

Mie oon miettiny kaikenlaista tästä saippuanteosta. Sensory Perfectionilla ois ihania tuoksuja, mut haluanko kuitenkaan käyttää niitä, kun niissä on niitä samoja myrkkyjä, joita muissa kosmeettisissa tuotteissa haluan välttää. Ja samoin ois ihana tehä riemunkirjavia saippuoita kaikissa sateenkaaren väreissä, mut sama juttu, haluanko käyttää synteettisiä värejä. Värien kannalta tää on varmaan vielä helpompi kysymys, ku luonnonvärit esimerkiks on helppo kasvattaa omalla pihalla ja miedoimmat synteettiset väritkään ei (kai?) oon niin pahoja kuin miedoimmat synteettiset tuoksut. Tietysti eteerisillä öljyillä voi tuoksuttaa, mut jokusen epäonnistuneen tuoksusekotuksen jälkeen tiiän, et se vasta treeniä vaatiikin. Eikä mitään halpaa treeniä, ku yhtään paremmat eteeriset öljyt maksaa ihan törkeesti. Saati jos niitä alkaa saippuoihin laittamaan ees sen verran, et se tuoksu yhtään pysyis.

Mie otinkin heti työn alle kokeilla erilaisia luonnonaineita saippuan värjäämiseen. Laitoin kuivattua yrttejä ja muuta sekalaista tavaraa öljyn sekaan ja pariks tunniks vesihauteeseen. Osan kyllä tiiänkin oikeesti värjäävän saippuaa, mut haluan käytännössä nähä, et mitä väreistä tulee. Uuen saippuakirjani innoittamana suunnitelmissa on tehä ihan vain pieni satsi (100 g rasvaa) jokaista väriä kohti.


Testissä järjestyksessä ylhäältä alas ja isoin purkki: siankärsämö (tän oon kuullu värjäävän keltaiseksi), paprika (jotain persikan tapaista odotettavissa), suppilovahvero (hullu saippuankeittäjä kokeilee kaikkea :D ), banaanijauhe (tääkin on ihan uus kokeilu), sinisen orvokin tehälehtiä (ei tästäkään käsitystä, et mitä vois tulla), tilli (kuulemma vihreää pilkullista) ja kurkuma (pitäs tulla keltaista). Sit ois vielä tuoksuöljykokeilupurkki hyllyllä, sitruunamelissaa ja tomaatinlehteä. Hyvällä tuurilla niistä vois tulla sekä tuoksu että väri. Rohtosuopayrttiäkin tekis mieli kokeilla, kun sitä on kuivumassakin tuolla alakerran yksiössä, mut olo on niin tukkonen, et jää kyllä seuraavaan kertaan. Siitä pitäs kuulemma tulla limen vihreää.

Mainitsinkin uuen saippuakirjan. Torstaina - vai oliks se peräti perjantaina? - kotiutui loput Amazonista tilaamistani kirjoista. Bath bombs, Liquid Soap (nimet suunnilleen noin, kirjottelen noista enemmän, kun vaan ehin niihin paremmin paneutua) ja Susan Miller Cavitchin The Soapmaker's Companion - A Comprehensive Guide with Recipes, Techniques & Know-How. Ja pitää heti jälkimmäisestä mainita, et miun mielestä tää vois olla joku saippuantekijän raamattu, niin mie tähän kirjaan ihastuin. Oon pari vuotta saippuaa tehny, mut tuntuu, et tää on semmonen kirja, joka olis pitäny lukea heti alkuun. Tää ehkä jopa helpottaa miun luonnollisuuspähkäilyjä, koska ko. kirjan kirjottaja tuntuu ajattelevan samalla tavalla kosmetiikan myrkyllisistä aineista.

Pitää varmaan kyl nyt kaivaa laskuri esille ja alkaa lipeäkertoimia laskemaan, jos meinaan tänää vielä testisaippuoita tehä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti